همشهری آنلاین: رئیس سازمان انرژی اتمی از تکمیل امضاهای سند رسمی بازطراحی رآکتور اراک خبر داد و آن را سندی دارای تعهد سیاسی در عرصه بین المللی دانست.

salehi

علی اکبر صالحی در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما گفت:‌ امروز مطلع شدیم که این سند رسمی به امضای همه طرف‌های ذیربط اعم از وزرای خارجه 1+5، خانم موگرینی به عنوان نماینده اتحادیه اروپا و وزیر امورخارجه کشورمان رسیده است.

وی افزود: آن طور که حقوقدانان بین المللی به ما گفتند این سند، بالاترین سندی است که می‌توان دریافت کرد که ضمانت اجرا در پی داشته باشد یعنی سندی که کشورها درباره آن تعهد سیاسی بدهند.

صالحی اضافه کرد: نمایندگانی که این سند را امضا کردند همه از طرف کشورشان تعهد سیاسی ایجاد کردند و این بر خلاف سندهای دیگر مانند سندهای تجاری است که می تواند خیلی ضمانت لازم را نداشته باشد و امضا کننده آن به تعهدش عمل نمی کند و صرفاً غرامت می پردازد.

معاون رئیس جمهور گفت: اما وقتی سند به این صورت به امضای مقامات سیاسی کشورها می رسد مقداری اطمینان بخش تر است.

وی ابراز امیدواری کرد: تا 15 دسامبر ( 24 آذر) یعنی زمانی که آژانس نظر نهایی اش را درباره فعالیت های صلح آمیز هسته ای گذشته کشورمان اعلام کند و این پرونده بسته شود از آن پس در فاصله چند هفته بتوانیم با اجرای اقدامات دیگر که قرار است به شکل علی الارض انجام دهیم هر چه زودتر برجام را به زمان عملیاتی اش برسانیم.

صالحی گفت: اگر همه چیز طبق روال کنونی پیش برود بر اساس صحبت هایی که تاکنون آمانو داشته است انتظار داریم گزارش وی در 15 دسامبر گزارش مثبتی باشد و این پرونده بسته شود که این یکی از شروطی است که رهبر معظم انقلاب بر آن تأکید داشتند.

رئیس سازمان انرژی اتمی افزود: سعی می کنیم طبق دیدگاه های مقام معظم رهبری و رئیس جمهور، دیگر موضوعات را نیز به گونه ای پیش ببریم که از ضمانت های لازم طرف های ذیربط مطمئن شویم و پس از آن اقدامات خود را انجام دهیم.

وی گفت: اگر همه امور به خوبی پیش رود امیدواریم اواخر دسامبر یا حداکثر تا اواسط ژانویه شاهد لغو و برطرف شدن تحریم ها باشیم و وضع تجاری- اقتصادی در عرصه بین المللی به سبک سابقش برگردد.

صالحی در پاسخ به پرسشی درباره نحوه تکمیل امضاهای سند بازطراحی رآکتور اراک و انتشار آن نیز گفت: جمع کردن امضاها دشوار بود زیرا هیچگاه وزرا همزمان یک جا حضور نداشتند و هر بار مسئله ای پیش می آمد اما بالأخره با پیگیری ها، امضاها جمع شد.

وی افزود: درباره محتوای این سند نیز امیدوارم آقایان کمالوندی و عراقچی امشب و فردا با رسانه ها در تماس باشند و گزارش لازم را درباره محتوای آن به شکل تفصیلی بدهند.

معاون رئیس جمهور همچنین در پاسخ به پرسش دیگری مبنی بر اینکه نماینده ایران در آژانس از گزارش اخیر آقای آمانو درباره فعالیت های هسته ای کشورمان اظهار تأسف کرده و آن را مانند گزارش های گذشته او دانسته است گفت: گزارش آقای آمانو گزارش مثبتی بود.

صالحی افزود: آقای نجفی اشکال درستی به این گزارش وارد کرد که همواره ما این اشکال را وارد می دانیم و آن این است که ضرورتی ندارد در گزارش های آژانس، جزئیات فنی و اطلاعات مربوط به فعالیت های هسته ای منتشر شود.

وی اضافه کرد: آژانس می تواند فقط اظهار کند که در چارچوب تعهدات آژانس که مشخص کرده است چه بازرسی هایی باید انجام شود، آن بازرسی ها را انجام داده است و همه چیز طبق روال پیش می رود اما در این گزارش وارد جزئیات شده اند.

رئیس سازمان انرژی اتمی گفت: البته همواره این گونه بوده ، یعنی در سابق هم هر گاه آژانس گزارش می داد جزئیات را مطرح می کرد و جنبش غیرمتعهدها در بیانیه اش در شورای حکام به این روند اعتراض کرده است.

صالحی افزود: این موضوع فقط منحصر به کشورمان نیست و درباره برخی کشورهای دیگر نیز همین کار را می کنند که با اعتراض اعضای آژانس مواجه شده اند.

وی گفت: با این حال در مجموع گزارش آقای آمانو بسیار مثبت بود و در آن اظهار شده که همه چیز طبق نقشه راه همکاری های ایران و آژانس پیش رفته و هیچ مسئله ای پیش رو نبوده است که این نقطه عطفی محسوب می شود.

صالحی ابراز امیدواری کرد: گزارش 15 دسامبر آژانس بین المللی انرژی اتمی آخرین گزارش درباره پرونده هسته ای کشورمان باشد.

کد خبر 314410

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار سیاست‌خارجی

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha